Van maandag tot vrijdag : Op afspraak

Noodgevallen

Er zijn zeer weinig echte noodsituaties in orthodontie: de meeste problemen kunnen worden opgelost door de patiënt en hoeven zo niet naar de tandartsenpraktijk te komen.

Patiënten worden soms echter geconfronteerd met verschillende problemen: ongemak, pijn, schade aan de beugel …

Soorten aangetroffen noodsituaties :

1. Pijn en irritatie

 • Pijn en tandgevoeligheid: in de eerste uren na elke afspraak, en meer in het bijzonder tijdens de installatie van de beugel kunnen tandheelkundige gevoeligheden optreden.
  Dit ongemak dat door de spanning van de beugel op de tanden wordt veroorzaakt is verhoogd door het kauwen. Het is normaal voor een paar dagen na elke activering van de eenheid.
  De mate van ongemak en de duur daarvan zijn zeer variabel van de ene persoon tot de andere.
  Als het ongemak blijft, kan de patiënt een pijnstiller nemen.
 • Irritatie van de wangen en de lippen: de wrijving van de componenten van de tandregulatietoestel, vooral tijdens de eerste activaties, dreigt te leiden tot irritatie van de orale mucosa (lippen, wangen, tong, tandvlees). Een beschermende wax voor tandregulatie of siliconen stokken, belast bij het leggen van het apparaat (ook verkrijgbaar bij apotheken), toestaan om te voorkomen dat dit een nadeel blijft. Het probleeem wordt dus opgelost vooraleer de wangen of de lippen volledig genezen. Om de wax toe te passen moet je gewoon een klein stukje tussen de duim en de wijsvinger nemen om een kleine bal te vormen die ongeveer de grootte van een kleine erwt heeft.
  Ze zijn vervolgens tegen het deel dat verantwoordelijk is voor de irritatie gedrukt. Zij moeten de beugel volledig bedekken. Ze kunnen worden gebruikt tijdens het eten en het inslikken ervan, mochten ze uit de beugel vallen maar dat is nooit gevaarlijk.
 • Irriterende draad in posterior Als de draad uit de ringen komt, is het mogelijk in de eerste sequenties van de boog om die opnieuw in de buis te voeren met een klem pincet (je moet dan met de elasticiteit spelen).
  Soms is de draad te lang, waardoor hij aan de achterkant uitsteekt en daardoor irritatie veroorzaakt. Het is dan mogelijk om dit met gebruik van orthodontische wax of siliconen af te dekken. Als het ongemak aanhoudt, is het zinvol om een nieuwe afspraak te plannen.

2. Breuk en onthechting

 • Gebroken en uitneembare beugel
  Probeer niet een gebroken beugel in uw mond te steken en maak een afspraak voor reparatie.
  Ongeval dat binnen de school voorkomt : maak een verklaring met de verzekering van de school, vooral als het een ongeval is dat door een ander kind veroorzaakt is.
 • Verlies van uitneembare beugel
  Voor de vervaardiging van een nieuwe beugel zal een afdruk waarschijnlijk nodig zijn
  Verlies binnen de school: In geval van verlies binnen de school moet je een verklaring bij je verzekering maken.
  Buiten de school: Neem contact op met uw verzekering om te zien of ze de lasten van de schade zullen betalen.
 • Losraken van een ring of van een beugel
  Tijdens een schok, vaak gekoppeld aan een sportieve activiteit of het kauwen van hard voedsel kan een bevestigingsmiddel losgaan en aan het boog blijvan hangen.
  Dat beseft men vaak bij het poetsen of wanneer de beugel op de verschuivingspositie op de tand staat of wanneer die op de tandarch glijdt.
  Als de beugel geen pijn doet, is er geen haast raad te plegen. Alles kan worden opgelost op de volgende afspraak. Het is noodzakelijk de tandartsenpraktijk te waarschuwen zodat ze een reparatie kunnen voorzien tegen de volgende afspraak.
  Als de beugel lichte irritatie veroorzaakt, is het mogelijk om die voorzichtig te verplaatsen of om die met orthodontische wax te beddeken.
  Wanneer meerdere aaneengesloten clips worden verwijderd of na een ongeval, is de boog die bevestigingsmiddelen verbindt vervormd, het is dan noodzakelijk om de tandarts te contacteren.
  Het is niet normaal dat een bevestigingsmiddel zich verplaatst: als het incident wordt herhaald, moet men de oorzaak met de arts achterhaald worden.